Blog

Wat is een Eenmanszaak

08/03/2020 by in Eenmanszaak

Een eenmanszaak, ook wel ‘natuurlijk persoon’ genoemd, is een onderneming zonder aparte rechtspersoonlijkheid. Jij ‘bent’ dus je zaak, wat meteen de grootste verschil is met een vennootschap. Gevolgen? Je bent in een eenmanszaak zelf onbeperkt aansprakelijk en er is geen splitsing tussen je privévermogen en dat van je zaak.

Wat zijn je boekhoudkundige verplichtingen?

Zoals elke andere zelfstandige moet je een boekhouding voeren. In een eenmanszaak volstaat echter een enkelvoudige of vereenvoudigde boekhouding (op voorwaarde dat je jaaromzet, exclusief btw, kleiner is dan 500.000 euro).

Die bestaat uit een :

 • een financieel dagboek, dat u kunt splitsen in een kas- en bankboek. Het kasboek omvat alle uitgaven en ontvangsten in geld, het bankboek omvat alle uitgaven en ontvangsten via een bankrekening

 • een aankoopboek, met de facturen en creditnota’s van uw leveranciers

 • een verkoopboek, met de facturen en creditnota’s aan uw klanten

 • een inventarisboek, dat een beschrijving en waardering van de voorraad omvat.

Op basis van die informatie maak je voor elk boekjaar een aparte jaarrekening. Daarnaast is het mogelijk dat je regelmatig een btw-aangifte moet indienen.

Goed om weten: een eenmanszaak mag ook een dubbele boekhouding voeren. Dat is in vele gevallen aan te raden, want zo krijg je een vollediger beeld van je eigen bedrijfsvoering en kan je je beleid bijstellen op basis van concrete cijfers en evoluties.

En opgelet, een natuurlijk persoon die handelaar is, in hoofdberoep of bijberoep, met een omzet over het laatste boekjaar dat hoger ligt dan 500 000 euro (exclusief btw) dient ook een boekhouding volgens de methode van het dubbel boekhouden te voeren en een jaarrekening op te stellen.

Meer info vind je in de brochure ‘Hoe voer ik de boekhouding van mijn onderneming? van de FOD Economie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Welkom bij Global Fiscal Services

  Wij zorgen voor een boekhoudkundige en fiscale begeleiding op maat van jou en jouw onderneming.

  Daarbij staan wij garant voor een kordate, professionele en persoonlijke aanpak.

  Welke activiteit je ook beoefent, van particuliere tot grote ondernemingen, onze deskundigheid en ervaring vind je terug in onze professionele werkwijze en onze persoonlijke oplossingen.

  Onze manier van samenwerken levert voor iedereen het beste resultaat op: zowel voor ons kantoor, onze medewerkers als onze klanten.

  Met Global Fiscal Services heb je een betrouwbare en deskundige partner aan je zijde.

  Kantoor Geraardsbergen

  Onkerzelestraat 341, 9500 Geraardsbergen

  054 41 27 00

  info@g-f-s.be

  Kantoor Haaltert

  Heldergemstraat 164/Bus 1
  Haaltert

  053 41 07 00

  info@g-f-s.be