Blog

Elektronisch betaalmiddel in handelszaken verplicht

24/06/2022 by in Uncategorized

Nieuwe wetgeving vanaf 1 juli 2022: Verplicht elektronische betaalmethode aanbieden.

Vanaf 1 juli 2022 moeten alle ondernemingen, ongeacht hun grootte, hun particuliere klanten (consumenten) de mogelijkheid aanbieden om minstens 1 elektronische betaalmethode aan te bieden. Cash geld wordt gelukkig nog niet helemaal verbannen. Ook cash betalingen moeten nog steeds worden aanvaard. Maar wie momenteel enkel cash geld in ontvangst neemt, zal voortaan ook de mogelijkheid moeten aanbieden om elektronisch te betalen.

Opgelet! De wetgeving is gericht op álle ondernemers. Dat betekent dat je niet alleen als winkelier een digitale betaalmethode moet aanbieden, maar ook als sportvereniging, horeca zaak of organisator van evenementen.

De term ‘elektronisch betaalsysteem’ is gelukkig nogal breed. Verschillende technologische oplossingen zijn hiervoor beschikbaar. Denk o.a. aan vaste of draagbare betaalterminals, maar ook contactloze betalingen via smartphone of smartwatch behoren tot de mogelijkheden. Ondernemingen zijn vrij te kiezen in de technologie die voor hun het meest geschikt lijkt.

Het is niet toegestaan om bijkomende kosten te factureren aan klanten die elektronisch betalen.

Opgelet! Betalingen met maaltijdcheques, ecocheques of consumentencheques worden niet als elektronische betaalmiddelen beschouwd, zelfs niet wanneer ze met een kaart worden verricht. Hetzelfde geldt voor betalingen in cryptomunten en andere virtuele munteenheden.

Lees meer over digitaal betalen op de website van Febelfin.

  Welkom bij Global Fiscal Services

  Wij zorgen voor een boekhoudkundige en fiscale begeleiding op maat van jou en jouw onderneming.

  Daarbij staan wij garant voor een kordate, professionele en persoonlijke aanpak.

  Welke activiteit je ook beoefent, van particuliere tot grote ondernemingen, onze deskundigheid en ervaring vind je terug in onze professionele werkwijze en onze persoonlijke oplossingen.

  Onze manier van samenwerken levert voor iedereen het beste resultaat op: zowel voor ons kantoor, onze medewerkers als onze klanten.

  Met Global Fiscal Services heb je een betrouwbare en deskundige partner aan je zijde.

  Kantoor Geraardsbergen

  Onkerzelestraat 341, 9500 Geraardsbergen

  054 41 27 00

  info@g-f-s.be

  Kantoor Haaltert

  Heldergemstraat 164/Bus 1
  Haaltert

  053 41 07 00

  info@g-f-s.be