Opgelet voor phishing pogingen in naam van de KBO

Wees alert voor online oplichting!
Er worden de laatste weken opnieuw tal van phishing pogingen gerapporteerd. Deze keer lijken ze vanuit de KBO (Kruispuntbank voor Ondernemingen) te komen.
ย
Deze e-mails of sms’en vragen bijvoorbeeld aan ondernemers om hun contactgegevens (e-mailadres en telefoonnummer) bij te werken door op een link te klikken of om een verzoek in te dienen om een nieuwe digitale KBO-sleutel te verkrijgen. Een combinatie van deze twee onderwerpen is ook mogelijk. ๐๐ฒ๐ ๐ด๐ฎ๐ฎ๐ ๐ผ๐บ ๐๐ฎ๐น๐๐ฒ ๐ฒ-๐บ๐ฎ๐ถ๐น๐.
ย
De KBO, FOD Economie of andere instelling vraagt nooit per e-mail, sms of telefoon om jouw gegevens te updaten via een niet beveiligde link. Ook vragen zij nooit zomaar naar paswoorden, gebruikersnamen, bankgegevens of persoonlijke codes.
We geven je graag nog enkele tips om niet in de val te lopen:
- Staan er verschillende schrijffouten in de e-mail, wees dan extra alert. Al worden de teksten steeds beter en beter.
- Klik nooit zomaar op een link in een e-mail of sms die je niet vertrouwt. Tip: beweeg je muis over de link of knop (zonder te klikken) en controleer of het adres verwijst naar de betreffende instantie. Dit zie je linksonder in je browser.
- Rapporteer de verdachte e-mail en verwijder hem vervolgens.
Zie je meerdere van bovenstaande, dan moet er zeker een alarmbel afgaan!
Twijfel je over de echtheid van een e-mail? Contacteer de betreffende instantie dan om verduidelijking te vragen. Doe dit niet via een reply op de ontvangen phishingmail, maar gebruik de contactgegevens op de website of vul het online contactformulier in.
ย
Werd je slachtoffer van phishing? Onderneem volgende stappen indien er geld van je rekening ging:
ย
- Licht zo snel mogelijk je bank in om je kaart te laten blokkeren en bel Card Stop (078 170 170). Blokkeer daarnaast ook je bankrekening, je account en bankapp.
- Meld de oplichting via het Meldpunt van de FOD Economie: https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/
- Doe aangifte bij de lokale politie in je buurt.