Blog

Update Coronamaatregelen 16/04/2020

16/04/2020 by in Corona

Beste Klanten het was al een weekje stil met nieuws:

Hier hebben we toch wel wat nieuwe zaken

Verder hieronder wat aandachtspunten.

Binnenkort starten we met de aangifte van de personenbelastingen; vanaf de eerste week van mei zou dit reeds kunnen. Jullie mogen dus alle zaken reeds bezorgen of mailen a.d.h.v. de checklist in bijlage.

Gelieve dit document af te drukken en in te vullen en te gebruiken als voorblad van jullie bundeltje fiscale attesten. U mag deze gerust vervolgens inscannen en doormailen of ons bezorgen via de brievenbus.

Wat doe je met stock die je niet kan verkopen?
 
 • Inventaris niet verkochte en vernietigde goederen

Sommige belastingplichtigen kunnen, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, een inventaris van hun niet verkochte en vernietigde goederen opmaken om hun omzet aan te passen aan de coronacrisis: slagers-spekslagers, bakkers, brood- en banketbakkers, kleinhandelaars in zuivelproducten en melkventers, Consumptie-ijsbereiders, frituurexploitanten, foornijveraars, caféhouders.

Gezien de omstandigheden kan de administratie niet worden ingeschakeld om de vernietiging van de goederen vast te stellen. Het is dus aan de belastingplichtigen om met de nodige voorzichtigheid en oprechtheid te handelen.

Er bestaat een tolerantie inzake BTW overeenkomstig hetwelk, met betrekking tot het eerste kwartaal van 2020.

Dus een lijstje opstellen van de goederen en foto nemen dat het (in de vuilbak) ligt.

Het is voor andere sectoren de ideale moment om eens Stock op te kuisen … of er een nuttige oplossing aan te koppelen …

Speciaal voor klanten uit Geraardsbergen:

Geraardsbergen

Geraardsbergen wil € 400.000 uitrekken als financiële tegemoetkoming. Enerzijds zal er een bedrag van € 300.000 vrij worden gemaakt om een noodfonds op te richten. Dit geld kan worden verdeeld conform de Vlaamse Corona hinderpremie en de lokale noden. Anderzijds zal men een aantal vrijstellingen voorzien in retributies, met een totaal van ongeveer € 100.000 zoals deze op horecaterrassen, parkeren of voor toeristische logies.

Meer informatie kan je raadplegen op de website www.geraardsbergen.be.

Premies (zie bijlage)

Vooral de compenstatiepremie is van belang voor de zelfstandigen die niet van de hinderpremie kunnen genieten. We kunnen deze pas aanvragen na 1 mei 2020

€ 4000 voor bedrijven die verplicht volledig moeten sluiten door coronamaatregelen.

Vanaf 6 april 2020 tot het einde van de coronamaatregelen geldt dat alle ondernemingen en zelfstandigen die tot en met 5 april de corona hinderpremie hebben gekregen, automatisch 160 euro krijgen per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag, zoals die van toepassing was vóór 14 maart 2020. 

Als je recht had op de corona hinderpremie, hoef je daarvoor dus geen nieuwe aanvraag te doen. Als de verplichte sluitingsmaatregelen worden opgeheven, wordt het bedrag vanaf 6 april tot het einde van de maatregelen in één keer betaald.

VANAF 19 april starten de uitbetalingen van de dagpremies. Op het einde volgt dan de afrekening, maar de eerste dagpremies van € 160 worden al vanaf volgende week betaald.

De corona hinderpremie is belastingvrij.

Uitstellen:

Indiening Periodieke aangiften btw

 • Aangifte over februari 2020, termijn verlengd tot 6 april 2020
 • Aangifte over maart 2020, termijn verlengd tot 7 mei 2020
 • Aangifte over 1ste kwartaal 2020, termijn verlengd tot 7 mei 2020

Betaling van btw en bedrijfsvoorheffing

De overheid voerde al de mogelijkheid in om een afbetalingsplan voor de belastingschulden te verkrijgen, evenals een vrijstelling van nalatigheidsintresten en/of een kwijtschelding van boeten wegens laattijdige betaling. Nu komt hier nog een automatisch uitstel van betaling van twee maanden bij voor de btw en de bedrijfsvoorheffing.

In de praktijk komt dit neer op volgende verlenging:

Btw

 • Betaling over maandaangifte – februari 2020, termijn verlengd tot 20 mei 2020
 • Betaling over maandaangifte – maart 2020, termijn verlengd tot 20 juni 2020
 • Betaling over maandaangifte – 1ste kwartaal 2020, termijn verlengd tot 20 juni 2020

Bedrijfsvoorheffing

 • Betaling over maandaangifte – februari 2020, termijn verlengd tot 13 mei 2020
 • Betaling over maandaangifte – maart 2020, termijn verlengd tot 15 juni 2020
 • Betaling over maandaangifte – 1ste kwartaal 2020, termijn verlengd tot 15 juni 2020

Betaling van de personenbelasting en de vennootschapsbelasting

Voor de betaling van zowel de personenbelasting als de vennootschapsbelasting, de belasting van niet-inwoners en de rechtspersonenbelasting zal automatisch, bovenop de normale betaaltermijn en zonder aanrekening van nalatigheidsintresten, een extra termijn van 2 maanden worden toegekend. Deze maatregel geldt voor de afrekening van deze belastingen, aanslagjaar 2019, gevestigd vanaf 12 maart 2020.

Voor de betaling van schulden inzake de personen- of vennootschapsbelasting, ook deze gevestigd vóór 12 maart 2020, gelden de aangekondigde steunmaatregelen en zijn extra betaaltermijnen, vrijstelling van nalatigheidsintresten en/of kwijtschelding van boeten wegens laattijdige betaling, op aanvraag, mogelijk.  Zie hiervoor: https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/steunmaatregelen-betreffende-het-coronavirus-covid-19.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Welkom bij Global Fiscal Services

  Wij zorgen voor een boekhoudkundige en fiscale begeleiding op maat van jou en jouw onderneming.

  Daarbij staan wij garant voor een kordate, professionele en persoonlijke aanpak.

  Welke activiteit je ook beoefent, van particuliere tot grote ondernemingen, onze deskundigheid en ervaring vind je terug in onze professionele werkwijze en onze persoonlijke oplossingen.

  Onze manier van samenwerken levert voor iedereen het beste resultaat op: zowel voor ons kantoor, onze medewerkers als onze klanten.

  Met Global Fiscal Services heb je een betrouwbare en deskundige partner aan je zijde.

  Kantoor Geraardsbergen

  Onkerzelestraat 341, 9500 Geraardsbergen

  054 41 27 00

  info@g-f-s.be

  Kantoor Haaltert

  Heldergemstraat 164/Bus 1
  Haaltert

  053 41 07 00

  info@g-f-s.be